Auberginer (500 gr)

kr 29,90 MVA inkludert

In stock

… kr/kg Holland

Aubergine blir også kalt eggfrukt. Årsaken er at den opprinnelig var som et egg i form og farge. Fargen på skallet er vanligvis sort eller mørkt fiolett.

Aubergine kom fra Asia til Europa på 700-tallet og har siden vært en viktig del av det sør-europeiske kjøkken. Aubergine er frukten av en plante som tilhører samme familie som potet og tomat, søtviefamilien. Aubergine blir også kalt eggfrukt. Årsaken er at den opprinnelig var som et egg i form og farge. Vanligvis er den sort eller mørkt fiolett og avlang i formen, men de finnes også i flere farger og fasonger. Konsistensen er svampaktig, tørr og myk med et fruktkjøtt som er lyst med en rad små kjerner. Smaken er mild og fin. Auberginer spises varmebehandlet.

BRUKSOMRÅDE

For å oppnå den beste smaken skjæres den gjerne opp i tykke skiver og drysses med salt og tilsettes noen dråper sitron før bruk. Etter 15 minutter skylles den bitre vesken som har piplet fram, salt og sitron av. Aubergine er uunværlig  i moussaka og ratatouille. Den er mye brukt i kjøkken i hele verden bl. a til salat etter forvelling, til gryteretter, som pålegg, i gratenger, i supper  og som egne retter. Den er fin å bake hel i ovnen eller på grillen.

EGENSKAPER

Aubergine har både lavt energi – og fettinnhold. Aubergine er en kilde til protein og kostfiber. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

KVALITETSKRAV

Aubergine skal være fast og blank med jevn mørk fiolett farge. Stilken og begerblad skal være lysegrønne med et friskt utseende uten uttørring. Idealvekten er fra 400 – 750 gr.

LAGRING

8 – 10°C

Holdbarhet på aubergine må sees i sammenheng med temperatur og etylen. Ved oppbevaring i ideelle omgivelser kan hel aubergine holde i over 2 uker. Aubergine som er skåret i har mye kortere holdbarhet.

Enkel lammegryte med aubergine

En enkel lammegryte som denne er rask å lage. Mens den putrer kan du koke opp ris eller bulgur til – eller gjøre som meg og lage en enkel potetmos med litt sellerirot i. Poenget er at det passer best med noe relativt smaksnøytralt til.

INGREDIENSER

  • 2 aubergine, delvis skrelt så den får sebrastriper, delt i to på langs og skåret i 1,5-2 cm tykke halvmåner
  • 0,5 dl + 3 ss olivenolje
  • 500 g renskåret lammekjøtt (bog eller lår), skåret i 2-3 cm terninger
  • 1 stor løk, skrelt og grovhakket
  • 1 ss (ca. 30 g) tomatpuré
  • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber) eller en klype vanlige chiliflak eller cayennepepper (eller etter smak)
  • 0,5 ts isot biber/urfapepper (se tekst over) (kan sløyfes)
  • 2 tomater, skåret i 10-12 biter
  • 2 ss finstrimlet bladpersille (uten stilker) (kan sløyfes)
  • vann
  • salt og pepper

SÅNN GJØR JEG DET

  1. Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme.
  2. Bland auberginebitene med 1 ts salt. La stå i 10-15 minutter. Tørk godt av og bland med 0,5 dl olivenolje. Bak høyt i ovnen til auberginen er mør, 25-30 minutter. Ikke åpne døren før etter 20 minutter, auberginene skaper sin egen damp og de får en bedre konsistens om de får bakes i den. Sett til side.
  3. Samtidig, salt lammekjøttet og brun det i 1 ss olivenolje i en stor, tykkbunnet kasserolle på høy varme. Gjør dette i to omganger. Poenget her er å gi kjøttet god smak fra stekeskorpe, ikke å gjennomsteke det. Sett til side.
  4. Skru ned varmen til medium/lav. Ha i de resterende 2 ss olivenolje. Du trenger ikke bruke all oljen om det likevel er nok fett i kasserollen. Fres løken til myk, men ikke har fått farge, 8-10 minutter.
  5. Ha i tomatpuré, chiliflak og isot biber/urfapepper (om du har). Fres under konstant omrøring i 30 sekunder. Ha i tomat og brunet lammekjøtt (med saftene som har rent ut). Fres i et par minutter under jevnlig omrøring. Ha i nok vann til akkurat å dekke kjøttet, men ikke mer. Vend forsiktig inn auberginebitene. Kok opp og skru ned varmen til lav. La putre til kjøttet er slik du vil ha det, min gryte står 10-15 minutter, da er kjøttet helt gjennomstekt. Ikke rør for mye underveis, da går auberginen raskt i oppløsning. Trekk av varmen og la stå noen minutter med lokket på før servering.

Server med et raust dryss bladpersille (om du har)

kilde:etkjokken.com

Tilleggsinformasjon

Vekt 0,5 kg
Barcode Nummer:

20008

Ingredienser&Næringsinnhold:

x

Næringsinnhold informasjon:

Prosent daglig verdi (DV) forteller deg hvor mye et næringsstoff i en porsjon mat bidrar til et daglig kosthold. 2000 kalorier om dagen brukes til generelle ernæringsråd.

Allergener:

Hvis informasjon om allergener ikke står der eller du mener den er feil vennligst les pakken på produktet for å finne informasjon om allergener. Produktetikettinformasjonen på vår nettside og online salgskanaler er den mest oppdaterte informasjonen som er kommunisert til oss av leverandøren av produktet. Ved eventuelle forskjeller mellom produktetikettinformasjonen og informasjonen som er tilgjengelig på vår nettside og online salgskanaler, ligger ansvaret helt hos leverandøren, Av denne grunn, vennligst sjekk produktpakken hvis du har noen allergier eller stoffer som kan skade helsen din.

Oppbevaring:

Kjølevarer bør være 4º C Frysevarer bør være -18°C eller kaldere Tørrvarer bør være mellom 10 og 20 grader

Holdbarhetsdato informasjon:

Alle matvarer hvor holdbarheten har betydning for om maten er trygg, skal være merket med "siste forbruksdag" på emballasjen. Det er produsenten som setter holdbarhetsdato blant annet med bakgrunn i ingredienser og sammensetning, produksjonsmetoder, innpakning og oppbevaring.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Reviews

There are no reviews yet.

Main Menu

Vennligst skriv inn postnummeret ditt for å identifisere nærmeste supermarked og handle der.

[postakodu]